Yatılı hasta bakıcılar zamanımızda artan çalışma saatlerinden ve hızlı yaşam şartlarından kaynaklanan ve giderek çoğalan tempolu şehir hayatı, çalışan anne babaları yatılı bakıcı talep etmeye sevketmiştir. Böylelikle işten evine dönen ebeveynler ev ile ilgili mesuliyetlerini yapma zorunluluğu sebebiyle bakıcıya devrederek sevdikleri ile daha çok vakit geçirmek fikrini benimsemişlerdir.
Adından da anlaşılacağı gibi mesai saatleri gündüzlü bakıcılar kadar net olarak belirlenmemiş aile ile aynı evde yada ailenin tahsis ettiği müştemilatta kalabilen, ailenin talepleri doğrultusunda ya hafta içi ya da hafta sonu 24 saat izin kullanabilen ev işleri, çocuk bakımı, bahçıvanlık, aşçılık gibi işlerde yatılı olarak çalışabilecek kişiler yatılı bakıcılardır.
Hasta Bakar gündüzlü ve yatılı eleman yönlendirmede aileleri yeterince tanıyıp ne istediklerini anlamaya çalışıp o aile şartlarına göre eleman çalışması ve yönlendirmesi yapmaktadır.
İşin tanımına göre çalışma saatleri değişebilir. Örnek olarak çocuk bakıcısı olarak yatılı çalışmaya başlayan bir bakıcı gerekirse gündüz dinlenip gece uykusuzluk yaşayan anne ve çocuğa destek olma amaçlı gece uykusundan feragat edip çalışırken, bahçıvan olarak işe alınmış bir yatılı eleman bahçe işleri ile ilgili işleri yapabilecek saatleri kendi belirleyebilir.
Aşçılar, ev işleri personelleri için de aynı durum geçerli olabilir.
Yatılı elemanı seçmek gündüzlü elemanı seçmekten daha titizlik gerektirebilir çünkü aynı evde yaşayacak olma düşüncesi aileleri iki kere düşünmeye sevk eder.
Yatılı bakıcılar adeta ailenin bir üyesi gibi evi ve işin tanımını benimseyip çalışmaktadır. Çalıştığı işyerini benimseyen adeta kendini oraya ait hissederek çalışan bakıcılar ile yaşanılan süreç daha istikrarlı ve uzun olmaktadır.